Erken Boşalma penisin sınırlı bir cinsel uyarı ile birlikte vajinaya girmeden önce veya hemen girdikten sonra istemsizce boşalması durumudur. Erken Boşalma çiftler arasında cinsel ve psikolojik ilişkilerde ciddi problemlere yol açan bir sorundur.

Günümüzde ortalama bir sayı belirtmek gerekirse her 3 erkekten birisinde Erken Boşalma problemi görülmektedir. Sık yaşanmadığı sürece göz ardı edilebilecek bir durum olan Erken Boşalma düzenli yaşanır bir hale geldiğinde kişinin kendisinde ve partnerinde fiziksel, cinsel ve psikolojik birçok rahatsızlığın oluşmasına neden olur.

Kişi Erken Boşalma sorunu olup olmadığını;

  • Cinsel ilişkilerinizin büyük çoğunluğunda vajinaya temas sırasında veya giriş olduktan sonra ilk 1 dakika içerisinde boşalma durumu oluyorsa,
  • Birliktelik sürecinde boşalma sürecini istediğiniz gibi kontrol edemiyorsanız yani arzu ettiğiniz ilişki sürecinde boşalma olayını geciktiremiyorsanız,
  • Herhangi bir sebeple yaşadığınız stres, sıkıntı, kaygı duygu durumları nedeniyle cinsel ilişkiye girmek istemiyorsanız

durumlarından birini yaşayıp yaşamadığını takip ederek anlayabilir.

Erken Boşalma durumuna fizyolojik ve biyolojik durumlar neden olabilir. Bu problem erkeklerin konuşmaktan kaçındığı ve içten içe utanç duydukları bir rahatsızlıktır. Öncelikle az sıklıkla başlayan bu durum kişi yardım alamadıkça sürekli hale gelir.

Erkekler Erken Boşalma sorunu yaşadığını partnerlerine hissettirmemeye çalışsa da bu durum çiftler arasında cinsel birliktelik problemlerine ve iletişim kopukluklarına neden olur.

Erkeğin Erken Boşalma problemi yaşaması kadında orgazm olamamaya neden olur. Ön sevişmeye yeterli zamanın ayrılmaması ve kadının haz alamadan birlikteliğin tamamlanması iki tarafı da zamanla cinsel isteksizliğe iter.

Sizde Erken Boşalma problemi yaşadığınızı hissediyorsanız zaman kaybetmeden ve sorunlar ilerlemeden Hemen Bizi Arayarak randevu alabilir, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa ATAK tarafından yapılacak muayene sonucu size en uygun tedavi planıyla bu problemden kurtulabilirsiniz.

Erken Boşalma dahil birçok rahatsızlığa yapıcı ve çözüm odaklı tedavi teknikleri uygulayan uzmanımız kontrolünde uygulanacak tedavi yöntemleri sonucunda partnerinizle arzu ettiğiniz birlikteliği yaşarken var olan sorunlarınızı geride bırakabilirsiniz.

Erken Boşalma Nedenleri

Erken Boşalma durumunun görülmesine neden olan durumlar biyolojik ve psikolojik olmak üzere 2 sınıfta incelenmektedir. Bu duruma yol açan biyolojik nedenler arasında;

  • Hormon Bozuklukları
  • Diyabet
  • Prostat Bezi Sorunları
  • Multiple Skleroz
  • Aşırı Penis Hassasiyeti

gösterilebilir.

Tüm bunlarla birlikte kişinin haz duymasını ve boşalmasını tetikleyen nörofizyolojik beyin bölgesi birimi aşırı hassas olabileceği için bu durum gerçekleşiyor olabilir.

Erken Boşalma psikolojik nedenleri arasında;

  • Cinsel Bilgisizlik ve Deneyimsizlik
  • Partner ile İlk Birlikteliğin Yaşanması
  • Yoğun Uyarılma ve Heyecan Hissi
  • İlişki Stresi ve Yetersizlik Hissi
  • Anksiyete ve Depresyon

gibi sorunlar boşalma anını kontrol edememe ve bu duruma ilişki sırasında bu duruma hızla yaklaşmaya neden olan psikolojik etmenler arasında gösterilebilir.

Yazımızın bu kısmına kadar belirttiğimiz psikolojik faktörler geçmişte normal boşalma durumunda olup sonrasında Erken Boşalma problemiyle karşılaşan erkeklerde daha sık gözlemlenen nedenlerdir.

Eğer kişide yaşam boyu Erken Boşalma problemi gözleniyorsa buna neden olacak durumlar daha erken yaştaki travmalardır. Bu durumlara örnek olarak;

  • Çocuk veya Genç Yaşta Cinsel İstismara Uğramak
  • Oldukça Katı ve Bilinçsiz Bir Cinsel Eğitim Almak
  • Aşırı Travma İçeren Bir Cinsel İlişki Deneyimine Sahip Olmak
  • Küçük Yaşlardan İtibaren Aileye Yakalanma Korkusu Altında Mastürbasyon Yaparak Hızlı Bir Şekilde Boşalmaya Çalışmak

verilebilir.

Erken Boşalma Nasıl Tespit Edilir?

Kişinin Erken Boşalma problemi yaşayıp yaşamadığının tespiti için öncelikle sağlıklı bir cinsel yaşamı olması gerekir. Yaşanan durumun doğru tespiti için uzman doktorun yapacağı fiziksel muayene ve görüşme çok önemlidir.

Ayrıca kişi Erken Boşalma ve Sertleşme problemlerini birlikte yaşıyorsa Üroloji Uzmanı hormon seviyelerini kontrol etmek için bazı testler isteyebilir. Muayene sürecinde kişinin tıbbi geçmişinin detaylı incelenmesi doğru tedavi planı belirlenmesini sağlar.

Tüm bu muayene sürecinde yapılan fiziksel kontroller ve testlerin yanı sıra kişinin geçmişte ya da o anda yaşadığı rahatsızlıklar, kazalar, travmalar, varsa kullandığı ilaçlar incelenerek cinsel ilişki durumu dinlenir. Bunların sonunda tedavi seçeneğine karar verilir.

Erken Boşalma Tedavisi

Günümüz teknolojisinin sağlık alanına getirdiği yenilikler ile birlikte gelişen tedavi teknikleri Erken Boşalma problemi yaşayan kişilerin hızla bu sorunundan kurtulmalarına yardımcı olmaktadır.

Uzman Ürolog tarafından yapılan muayene sonucunda rahatsızlığa yol açan nedenler tespit edildikten sonra kişinin durumu göz önünde bulundurularak;

  • İlaç Kullanımı
  • Egzersiz ve Spor
  • Krem ve Jel
  • Prezervatif
  • Seks Terapisi
  • Cerrahi Uygulama

gibi yöntemlerin bir veya birkaçı kombine halde uygulanarak kişi yaşadığı ve ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen Erken Boşalma sorunundan tamamen kurtulmaktadır.

Erken Boşalmanın İlaç ile Tedavisi

Erken Boşalma tedavisinde en fazla tercih edilen yöntemlerden birisi ağız yoluyla ilaç kullanımıdır. Ortalama 5 ila 10 gün kullanılan SSRI ilacı bu süre sonunda olumlu sonuçlar vermeye başlar.

Bununla birlikte ilacın her gün kullanılmasının gerekmesi ve terleme, yorgunluk, bulantı gibi birçok yan etkisinin bulunması bu tedavi yönteminin olumsuz tarafları arasında gösterilebilir.

Ayrıca son dönemde geliştirilen içerisinde dapoksetin etken maddesi bulunduran ilacın cinsel birliktelikten 1 ila 3 saat önce kullanılması ile de istenilen sonuçlar elde edilmektedir. Her gün kullanım gerektirmemesi bu ilacı ön plana çıkarmaktadır.

Spor ve Egzersiz ile Erken Boşalma Tedavisi

Kegel Egzersizi idrar kaçırma tedavisinin yanı sıra Erken Boşalma tedavisinde de kullanılmakta ve olumlu sonuçlar vermektedir. Pelvik kaslarının çalışmasını sağlayan bu egzersiz günün her saatinde uygulanabilir.

Cinsel birliktelik anında boşalacağını hisseden kişi pelvik kaslarını sıkarak mesane boyundaki kas yapısının kasılı hale gelmesini sağlar. Bu sayede boşalma kontrol edilebilir hale gelir.

Erken Boşalma sorununa en etkin çözümlerden birisi Kegel Egzersizidir. Bununla birlikte pelvik kaslarını çalıştıran ve güçlendiren fitness uygulamaları Erken Boşalma tedavisinde etkin olarak kullanılabilir.

Erken Boşalma Tedavi Sürecinde Krem ve Jel Kullanımı

Lokal anestezi içeriğine sahip kremler Erken Boşalma tedavisinde kullanılabilir. Cinsel ilişki öncesi penise sürülen bu krem – jel sayesinde peniste yaşanan duyu kaybı Erken Boşalmaya engel olur.

Herhangi bir yan etkisi olmayan bu uygulama oluşturduğu hissizlik nedeniyle kişinin orgazm olmasını ve zevk almasını engelleyebilir. Ayrıca kokusu kötü bir krem – jel kullanımı ilişki sırasında olumsuz bir durum oluşmasına yol açar.

Prezervatif ile Erken Boşalma Tedavisi

Prezervatif de tıpkı krem – jel gibi cinsel birliktelik sırasında duyu hissini azaltarak Erken Boşalmaya engel olmaktadır. Krem ve jel uygulamasına göre daha kolay, kullanılabilir ve konforlu bir tedavi yöntemidir.

Seks Terapileri ile Erken Boşalma Tedavisi

Seks Terapisi Erken Boşalma tedavisinde en etkili ve başarılı sonuçları veren tedavi yöntemlerinden birisidir. Bu uygulamada çiftlerin;

  • Ön sevişme sürecini uzun tutması,
  • Öğretilen manevraları uygulaması,

kurallarına riayet etmeleri istenilen sonuçların alınmasına imkan tanır.

Bahsedilen manevralar sıkma ve dur – başla teknikleridir. Dur – Başla konusu aşamaları olan ve her aşaması haftada en az 3 kere yapılarak 2 hafta süren bir tekniktir. Erken Boşalma tedavisinde Dur – Başla manevrası ile penisin uyarılmasının azaltılarak boşalmanın geciktirilmesi hedeflenir.

Sıkma tekniğinde ise cinsel birliktelik sırasında boşalma hissedildiği an durularak penisin uç kısmının sıkılması ve boşalma hissi geçtikten sonra ilişkiye devam edilerek zamanla Erken Boşalma durumunun üstesinden gelinmesi amaçlanmaktadır.

Erken Boşalmanın Cerrahi Tedavisi

Erken Boşalma tedavisinde cerrahi işlem uygulanması geriye dönüşü mümkün olmayan sonuçları olduğu için çok sık tercih edilmez. Bu yola başvurulması için yapılan muayenede penise giden kanalların aşırı duyarlı olduğunun kesin olarak tespiti gerekir.

Tedavi sürecinde penise giden sinirler belirli cerrahi işlemler ile kesilerek aşırı duyarlılık azaltılır. Bu durum zorunlu olunmadığı sürece tercih edilmemelidir.

Erken Boşalma Tedavisinde en doğru tedavi seçeneği Uzman Ürologlar tarafından belirlenmektedir. Eğer siz de Erken Boşalma problemi yaşıyorsanız Hemen Bizi Arayarak randevu alabilir, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa ATAK tarafından muayene edilerek size en uygun tedavi planını oluşturabilirsiniz.